Trivselregler Brf Las Vega
Inledning
Att bo med bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap med människor i samma situation. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor och tillsammans kan vi göra vårt boende ännu trivsammare.
Genom att följa våra trivselregler kan alla och envar bidraga till att få en fin grannsämja.
För trivas – det vill vi alla!
Våra lägenheter
Förändringar av lägenheten/ uthyrning i andra hand
Ibland vill man förnya och komplettera upp sin lägenhet. När det gäller väsentliga förändringar måste man få styrelsens godkännande. Detta gäller även om man vill sätta upp parabolantenner, markiser, installera tvätt- och diskmaskin eller byta ut badkaret mot en dusch.
För allas säkerhet – låt en fackman installera tvätt- och diskmaskin. Då kan vi undvika vattenläckor i framtiden.
Man har möjlighet att hyra ut lägenheten i andra hand, men då måste man först ha fått styrelsens medgivande innan detta görs.
En utförlig beskrivning av bestämmelserna angående väsentliga förändringar i lägenheten och andrahandsuthyrning hittar du i bostadsrättföreningens stadgar.
För att undvika vattenskador i badrum och andra våtutrymmen kontrollera att inga kakelplattor är lösa eller trasiga och att golvbeläggningen är hel.
Trivselfrågor
Tänk på att ett golv kan vara en grannes tak. Det är därför viktigt att man inte låter TV, radio och andra ljudkällor stå på för högt, inte gå i skor som låter mycket inomhus eller gör annat som stör. Detta är särskilt viktigt mellan kl 22.00 och 07.00 då man bör iakttaga tystnad.
När man anordnar fest i den egna bostaden bör man meddela sina grannar innan och visa hänsyn i samband med aktiviteten.
Vi vill alla ha det fint i lägenheten. Därför är det ibland nödvändigt att borra, spika och såga. Detta gör man på vardagarna mellan kl 07.00-21.00 och under helgen mellan kl 09.00-21.00. Övriga tider undviker man dessa aktiviteter.
Ekonomi
Låt inte pengar rinna bort. Kom ihåg att spara på framförallt varmvatten. Föreningen sparar mycket pengar genom att inte skölja under rinnande vatten och kontrollera att kranarna inte står och droppar.
Våra balkonger och uteplatser
Balkong och uteplatser kan man använda till mycket. Om man hänger tvätt på den är det viktigt att det inte verkar störande och att vatten inte rinner ner på grannens balkong eller uteplats.
Balkonglådor hänger man på insidan av balkongen.
Mattor och sängkläder skakas och piskas vid piskställningarna, ej på balkongen
Tänk på att inte mata fåglar inom vårt område. Rester av fågelmat kan locka skadedjur som råttor till våra hus.
Låt balkongen/ uteplatserna bli uterummet där man trivs och kopplar av.
Använd ej balkonger och uteplatser som rökruta. Grannen som inte röker kanske vill nyttja sin balkong utan obehag.
Det är viktigt att man håller efter sina växter, träd och övrig vegetation så att dessa inte blir alltför yviga eller sprider sig till grannars uteplatser och balkonger om man har uteplats och väljer att sätta större växter eller klängväxter inom sitt område. Om man väljer att sätta liknande växter bör kontinuerlig beskärning ske för att hålla efter växtligheten.
Grillning
Ett gemensamt utrymme för grillning finns på gaveln till Broängsvägen 7. En temporär grillplats finns tills vidare också vid Utåkravägens gamla lekplats.
Kol- och gasolgrillar är förbjudna på alla balkonger. Elgrillar är däremot tillåtna på dessa. Alla grilltyper är tillåtna om man har uteplats men tänk då på brandrisken om man har trätrallar eller liknande underlag. Ställ inte grillen direkt under någons balkong utan försök istället minimera rökexponeringen mot grannarna genom att grillen sätts så långt ut som möjligt mot våra gemensamma ytor när det skall grillas.
För allas trevnad så ber vi alla att följa dessa grillregler. Vi ber om att man skall tänka på grannarna och visa hänsyn när det gäller hur ofta och var man grillar. Ta gärna kontakt med omgivande grannar för att diskutera fram en lösning som alla kan acceptera.
Vårt omgivande område
Vår gemensamma utemiljö blir ännu trivsammare om man verkligen använder de uppställningsplatser som är avsedda för cyklar, mopeder och bilar.
Vi är rädda om barnen och naturen. Därför skall all motortrafik undvikas i onödan inom området. Gäller det t ex ut- och inflyttning, om man är rörelsehindrad eller vid transport av tunga och skrymmande saker är det några anledningar då bilen kan användas på området.
Katter skall hållas under uppsikt och hundar skall vara kopplade så att de inte stör eller förorenar i sandlådor, gångvägar, grönytor eller på andra ställen. Genom att man visar hänsyn och omdöme inom området kan vi alla njuta av vistelsen i det fria. Var därför också rädd om våra gräsmattor så att de fortsätter vara fina.
Våra gemensamma utrymmen
Tillsammans ansvarar vi för entré, trapphus, cykelrum, vind, källare och övriga gemensamma lokaler. Därför är det viktigt att vi förvarar våra saker i de utrymmen som har tilldelats oss och låter övriga utrymmen vara rena från personliga ägodelar. Ordning och reda skapar trivsel och gör att lokalvårdare och fastighetsskötare kan utföra sina sysslor utan hinder.
För allas trevnad, rök inte i våra gemensamma lokaler och utrymmen. Glöm inte heller att släcka ljuset innan du lämnar lokalen.
Belamra ej ingångarna med barnvagnar, cyklar och leksaker utan förvara dessa i förråden eller i de cykelrum och -förråd som finns runt om på området.
Från 2019 har de fria besöksparkeringarna tagits bort och istället ersatts med avgiftsbelagda parkeringar. Vid varje sådan parkeringsplats sitter en skylt med ”Avgift” väl synligt. Betalning görs via någon av apparna som SMS-parkering och EasyPark tillhandahåller. Anvisning hur detta används och laddas ner står tillsammans med övrig parkeringsinformation vid våra tre områden – Utåkravägen, Broängsvägen och Getekullsvägen.
Vet man om att man får besök som stannar t ex över helgen eller i flera dagar så kan man kontakta vår expedition och genom den få ett parkeringskort som man lägger väl synligt i framrutan. Besökaren står då avgiftsfritt under den avtalade tidsperioden.
Sophantering
Från och med sommaren 2019 så kommer det finnas centralt placerade underjordsbehållare för avfall i varje område där man skall slänga dels komposterat avfall respektive övrigt avfall. Alla nuvarande sopnedkast kommer därefter att plomberas. Allt avfall som kan återvinnas som t ex tidningspapper, glas, kartonger, plastförpackningar, batterier etc skall lämnas på närmaste kommunal återvinningsplats. Det finns en vid Vallhamra torg och en borta vid pizzeria Gula Villan längre bort på Brattåskärrsvägen (vid Brageplatsen).
Metallskrot, byggnadsavfall, elektronik lämnas med fördel på kommunal återvinningscentral i Partille eller Göteborg. Föreningen har även ett grovsoprum vid Getekullsvägen där mindre saker kan lämnas. Trädgårdsavfall lämnas på anvisade platser. Vid in- eller utflyttning ansvarar föreningen ej för överblivna möbler eller emballage utan det är den enskilde bostadsrättsinnehavaren som ansvarar för bortforsling av detta.
Genom att följa anvisningarna för sophanteringen så slipper vi dåligt lukt, sparar pengar och värnar om miljön.
Vår gemensamma tvättstuga
Det är viktigt att vi följer regler och anvisningar som finns i respektive tvättstuga. Då håller våra tvättmaskiner och torkskåp längre och de kommer fungera bättre. Naturligtvis gör vi rent efter oss i tvättstugan efter vårt tvättpass. Man bokar inte heller mer än en tvättid åt gången så att alla närboende får en chans att komma åt tvättstugan inom en rimlig tidsperiod. Det är viktigt att vi lämnar tvättstugan i det skick som vi vill att det skall vara när vi själva skall tvätta.
Det finns en grovtvättstuga på Utåkravägen 3. Där har man möjlighet att tvätta mattor och extra smutsiga plagg av olika slag.
Vår säkerhet och vårt ansvar
Tillsammans ska vi förhindra inbrott och skadegörelse inom vårt område. Vi måste se till att lås och brevinkast håller en viss säkerhetsstandard. Extra viktigt är att var och en ser till alla dörrar till källare, förråd, cykelrum, garage och övriga gemensamma lokaler är ordentligt låsta när man går ut eller lämnar ett utrymme.
Från och med 2018 har föreningen nu låsta ytterdörrar och har installerat porttelefoner vid varje entré. Ytterdörren kan nu öppnas från lägenheten eller med hjälp av låsbrickor som varje lägenhetsinnehavare har fått i samband med installationen av porttelefonerna.
Om det uppstår skador på vårt hus, våra gemensamma utrymmen eller utemiljö ska dessa genast anmälas till styrelsen eller fastighetsskötaren. Genom att förebygga skadegörelse slipper vi onödiga kostnader som vi gemensamt måste betala.
Vintertid om det är extrema väderförhållanden så hinner fastighetsservice ibland inte med att skotta och sanda vid varje ingång. Vi vädjar därför till alla att hjälpa till med detta. Sand och redskap finns i alla soprum.
Trivselreglerna är antagna av styrelsen.
De ses som ett komplement till bostadsrättsföreningens stadgar, allmänna ordningsregler och Miljö- och Hälsoskyddslagen.
.
För vem gäller reglerna
Trivselreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas, liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Trivselreglerna gäller också för andrahandshyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även för dem.
a) Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
b) Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller fastighetsskötarfirman enligt anslag i entrétavlan i gathuset.
a) Kontrollera att porten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering, samt att övriga allmänna dörrar, så som vinds- och källardörrar i fastigheten hålls stängda.
b) Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. OBS! Lämna inte ut portkod till någon ni inte känner! Om någon okänd frågar efter portkoden, ta då reda på vem i huset denna/denne ska besöka.
c) Var försiktig med eld, gå inte hemifrån med levande ljus tända.
d) Se till att du har en fungerande brandvarnare uppsatt i lägenheten. Om din lägenhet saknar brandvarnare, ska du införskaffa en sådan.
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten och el betalas av alla föreningens medlemmar gemensamt.
Blockera ej värmetillförseln genom att stänga in element eller termostater med exempelvis tjocka gardiner eller möbler samt undvik ”överdriven” vädring.
Balkonger/altaner får inte användas för:
a) Permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering
b) Skakning av mattor, sängkläder mm
c) Placera inte blommor utanför balkongräcket, blomlådor som hängs på räcket skall hänga på insidan
d) För den som önskar sätta tyg runt sitt balkongräcke som insynsskydd skall tyg i liknande kulör som markiserna på översta våningsplanen.
e) Antenner är inte tillåtna att sätta upp på balkongen eller fasaden
f) Det är inte tillåtet att ta upp hål i fasaden eller på annat sätt göra åverkan på den
Föreningen har en tvättstuga i bottenvåningen. Bokningsschema finns på anslagstavlan i entrén. Särskilda trivselregler finns anslagna i tvättstugan. Dessa ska följas av alla som utnyttjar tvättstugan. Har en bokad tvättid ej påbörjats inom 30 min äger andra grannar rätt att ta din bokade tid.
a) De cyklar, barnvagnar och rullatorer som används dagligen har företräde till cykelrummet i entrén
b) Övriga cyklar som används regelbundet förvaras på stora innergården
c) Cyklar, barnvagnar och rullatorer som används sällan eller aldrig ska märkas med namn och förvaras i gårdshusets källare
d) ej namnmärkta hjulförsedda fordon som förvaras i källaren rensas ut och kastas/bortskänkes i samband med höst- och vårstädning
a) Gårdarna får användas för privata arrangemang . Bokning sker genom att anslå önskemålet på gathusets anslagstavla i entrén
b) Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden. Ta själv bort utbrunna marschallburkar, ev. stearin och sotfläckar.
c) föreningen disponerar några grillar gemensamt. Gallret ska rengöras och utbrunnen kol avlägsnas dagen efter du har använt grillen
d) Om du röker eller har rökande gäster ansvarar du för att askkoppar ställs fram. Fimpar och snus får inte kastas på gården eller i rabatterna.
e) föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut
a) I soprummet får endast sedvanligt hushållsavfall kastas. Se till att soppåsarna är väl förslutna så att inte matrester sprids i soprummet. Vänligen fördela soppåsarna så jämnt som möjligt mellan sopsäckarna, så att inte alla hamnar i säcken närmast dörren för att undvika extradebitering av överfulla säckar. OBS! Lägg inte vassa föremål i soppåsen så att någon kommer till skada.
b)För att hålla föreningens sopkostnader nere rekommenderas att medlemmarna använder återvinningsstationen på Timmermansgatan får var och en ansvara för sortering av tidningspapper, kartong och pappersförpackningar, rendiskad plast, metall, färgat och ofärgat glas, samt batterier. Dessa ska inte kastas i våra hushållsopor, eller grovsopor.
c) I gårdshusets källare finns ett utrymme för grovsopor. Dessa hjälps vi åt att bära upp och forsla bort i samband med höst- och vårstädning. Detta går bra att slänga: t ex uttjänta mindre möbler och textilier eller trasiga leksaker. I särskild behållare slängs el-skrot, kemiavfall, glödlampor och batterier. Detta får du inte slänga: hushållsopor, saker som ruttnar/luktar illa, renoveringsavfall, t ex tapeter, kakel eller köksinredning, tidningar, förpackningar som kan slängar i återvinningscontainrarna, t ex plastförpackningar inkl. frigolit, metallförpackningar, glasflaskor och –burkar, pappersförpackningar inklusive wellpapp
d) Julgranar får ej lämnas på innergårdarna när de har dansats ut. Varje medlem ansvarar själv för att forsla bort sin gran till den plats som kommunen anvisar.
Enligt brandskyddsbestämmelserna får inte gångar i källare och på vindar belamras med möbler och dylikt. I varje hus finns vindskontor till varje lägenhet. Om du har tillfälligt behov av förvaring av tillhörigheter i gemensamma utrymmen skall dessa märkas med tydlig namnlapp. I gårdshusets källare finns tillgång till en enklare snickarverkstad. De verktyg och maskiner som finns där går bra att låna, men ska lämnas tillbaka på sin plats. När du är färdig ska platsen städas.
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar på innergårdarna eller i fastigheten och inte heller rastas på innergårdarna.
Alla boende är skyldiga att visa hänsyn gentemot varandra för att alla ska trivas. Lagen ser strängt på störningar. Återkommande störningar kan i allvarligare fall vara orsak till att man förverkat sin bostadsrätt. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus, hiss, balkonger och gårdarna.
Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen. Man bör därför undvika att köra tvätt- och diskmaskiner under denna tid. Har du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om du tror att du stör.
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år ska hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgästen avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta.
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar § 5. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du se till att det repareras.
Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
En särskild bostadsrättsförsäkning som komplement till din hemförsäkring är ett bra skydd om olyckan är framme. Ni kan annars vid skada som åsamkats föreningen bli ålagda att betala föreningens självrisk, som är ett halvt basbelopp.
För att i möjligaste mån undvika onödiga problem med våra avloppsstammar ska man visa aktsamhet med vad som spolas ner i avlopp och slask. Använd endast flytande rengöringsmedel samt slå några liter kokande vatten i avloppen någon gång. Observera att lägenhetshavaren oftast är ansvarig för åtgärd då de flesta stoppen uppstår före huvudstammen, oftast i vattenlåset.
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, till exempel om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Är du det minsta osäker huruvida de förändringar du planerar att genomföra erfordrar styrelsens godkännande eller inte, bör du kontakta dem.
Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Alla entreprenörer ska till styrelsen lämna kopia på sin ansvarsförsäkring. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de kringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid, vardagar kl 8-18. Vid renovering eller ombyggnad som orsakar nedsmutsning i trapphus är du själv ansvarig för extra städning.
Om ni uppmärksammar någon brist avseende fastigheten, exempelvis fel på hiss, tvättmaskin eller förekomst av ohyra/skadedjur, ska styrelsen kontaktas. Skulle ingen i styrelsen vara tillgänglig bör ni själv se till att akuta åtgärder vidtas. Sätt upp anslag om status, till exempel ”trasig, reparatör tillkallad av NN den xx/xx”, eller ring fastighetsskötaren, se kontaktuppgifter på namntavlan i entrén.
Vi anlitar företag för regelbunden trappstädning. Vintertid har boende i gårdshuset ansvar för att skotta snö från gården, och boende i gathuset har ansvar för att stödstäda i entrén vid behov.
Föreningen har inte något huvudnyckelsystem. Lägenhetsdörrarna ska ha en tydlig och enhetlig typ av namnskylt.
Enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen har föreningen rätt att komma in i lägenheten för att göra reparationer och underhåll. De som under längre tid inte vistas i lägenheten bör anmäla adress och telefonnummer till styrelsen så att föreningen vid behov kan ta kontakt.
Föreningen har beslutat att ha enhetliga namnskyltar på dörrarna. Skylt kan beställas på Hornsgatans Kemtvätt, Sko & Nyckelservice, Hornsgatan 49. Säg till att du kommer från Brf Draken 6. Skylten bekostas av bostadsrättshavaren själv.
När du ska flytta och lägenheten överlåtas till någon annan måste denne godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ett överlåtelseavtal och en ansökan om medlemskap måste lämnas till styrelsen.
Utöver dessa trivselregler gäller föreningens stadgar.
Dessa trivselregler har beslutats av styrelsen den 1 december 2017 från och med dagens datum, och ersätter ordningsregler av äldre datum.
Styrelsen beslutade på sammanträde den 11 mars 2019 att sammanställa Brf Örnens Ordnings- och trivselregler.
Utöver dessa ordnings- och trivselregler gäller föreningens stadgar.
Ansvar för ordning och trivsel
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordnings och trivselfrågorna.
Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
Regler är nödvändiga för trivselns skull när man bor nära varandra. Alla har skyldighet att rätta sig efter ordnings- och trivselreglerna.
För vem gäller reglerna
Ordnings- och trivselreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Trivselreglerna gäller också för andrahandshyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.
Vad händer om reglerna inte följs
Om ordnings- och trivselreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Först anmanar styrelsen den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaning inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.
Har du frågor?
Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.
Om allmän aktsamhet
a) Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
b) Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller fastighetsskötarfirman enligt anslag i trapphusen.
Om säkerhet
a. Kontrollera att grindar och ytterdörrar i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
b. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt vaksam när du öppnar via porttelefonen.
c. Lämna inte källar- eller vindsdörrar olåsta.
d. Var försiktig med eld.
e. Utrusta din lägenhet med en eller flera brandvarnare.
f. Meddela grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid. Se alltid till att någon i närheten har reservnycklar.
Om gemensamma kostnader
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vatten står och droppar.
Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Släpp inte ut värme i onödan; låt inte fönster och balkongdörrar stå öppna eller på glänt. Kostnader för vatten, fastighetsel och fjärrvärme betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.
Balkonger, uteplatser
Balkonger och uteplatser får inte användas för:
a. permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering,
b. skakning av mattor, sängkläder m.m.
Därutöver gäller också att:
c. placera blomlådor innanför balkongräcket och vattna inte så att grannar under får vatten på sina balkonger eller uteplatser,
d. lägenhetsinnehavaren ansvarar för att ta hand om och transportera bort sitt eget trädgårdsavfall,
e. se till att balkong-/altandörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.
Grillning på balkong och uteplats är tillåtet under förutsättning att hänsyn visas till grannar så att röken inte stör och att tändvätska inte används. För att minska brandrisken ha alltid en hink med vatten nära till hands. En del balkonger är direkt olämpliga för grillning med öppen eld, där rekommenderas elektrisk grill.
Inglasning av balkonger och uteplatser samt uppförandet av fasta tak tillåts inte. Det som står till buds i form av takskydd är sedvanlig markis.
Föreningen har utfärdat riktlinjer för färgsättningen av balkongskydd och markiser.
Färger enligt NCS-systemet vars kulörer det är lämpligt att hålla sig nära:
Grönt S 7020-B90G, Röd S 4050-Y90R, Gul S0560-Y.
Balkongskydd: Om endast balkongskynke används ska detta hållas randigt i grönt/vitt.
Markis på tegelröd fasad: Färgerna hålls randigt grönt/vitt eller rött/vitt alternativt enfärgat grönt.
Markis på gul tegelstensfasad: Färgerna ska hållas i randigt grönt/vitt eller gult/vitt alternativt enfärgat grönt.
Föreningen har också utfärdat riktlinjer för staket, buskar och hägn på uteplatser.
Uteplatsernas tomtgränser ska huvudsakligen bestå av levande växter, typ buskar/häck, gärna med enkel stöttning om det behövs. Om staket sätts upp, ska det anpassas till omgivningen och kan godkännas upp till i en höjd av max 1,5 meter ut mot gård och 1,8 meter mot grannar och passager. Staket ska hållas i naturligt trä och får inte täckmålas i någon kulör (omfattar även vitt). Före uppsättning av någon som helst inhägnad ska alltid styrelsens godkännande inhämtas. Befintliga staket som inte följer dessa riktlinjer och som sätts upp utan styrelsens medgivande kan bostadsrättshavaren bli ålagd att ta bort igen.
Rökning
Rökning är inte tillåtet i fastighetens allmänna och gemensamma utrymmen. Rökförbudet omfattar trapphus, hissar, tvättstugor, källargångar, källarförråd, miljörum och övernattningslägenhet. Vid rökning på balkonger och uteplatser visas hänsyn gentemot omgivningen.
Matning av fåglar
Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.
Tvättstuga
Föreningen har totalt 11 tvättstugor och en mattvättstuga dit alla boende har tillträde. Strömmen till alla tvättstugor bryts automatiskt på natten.
Bokningstavla finns utanför respektive tvättstuga. Bokning görs alltid med låskolv där lägenhetens nummer ska framgå. Mattvättstugan bokas separat på lista utanför stugan. Respektera andras bokade tvättider.
Felanmälan av gemensamma maskiner ska göras av den som uppmärksammar felet. Mattor får inte får tvättas i tvättmaskiner avsedda för hushållstvätt. Hundar och andra husdjur tas aldrig med till tvättstugan. Tvättstugan lämnas alltid i gott skick efter avslutat tvättpass. Särskilda ordningsregler finns anslagna i varje tvättstuga.
Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer, permobiler
Cyklar ska förvaras i cykelställ på gården eller i cykelrummen alternativt i eget källarutrymme. Barnvagnar, rullatorer och permobiler får inte placeras i trapphuset. Motordrivna fordon såsom bilar, motorcyklar och mopeder får inte framföras på gården.
Dessa fordon får inte heller parkeras på gården. Undantag kan göras för servicebilar som utför arbete eller transporter åt föreningen.
Bortforsling av cyklar som synbart övergivits sker med jämna mellanrum.
Gården
Gården är till för trivsel och samvaro. Hjälp till så att den blir den positiva upplevelse som den kan vara för såväl vuxna som barn.
a. Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut.
b. Gårdsutrymmena medger inte möjlighet till bollspel eller cykling mer än för de allra minsta barnen.
c. Som vuxen hjälper du till att eliminera risken för olyckor – cykla därför inte på gården och i passager.
d. Släng inte skräp eller fimpar på gården.
e. Visa hänsyn vid grillning genom att placera grillen så att den inte stör. Det är inte tillåtet att använda engångsgrillar eller tändvätska.
Avfallshantering, elavfall, kemiska produkter
Föreningen källsorterar avfallet; markerade kärl för olika avfallsprodukter finns placerade i miljörummen. Som boende förväntas du respektera och följa indelningsordningen.
a. Soppåsar och annat avfall får inte ställas ut i trapphuset.
b. Se till att alla soppåsar är väl förslutna så att innehållet inte läcker ut i kärlen eller riskerar att spridas i miljörummen. Lägg inte vassa föremål i soppåsen så att någon kan komma till skada.
c. Kartonger och övrigt emballage ska vikas ihop eller tas isär så att de kan placeras ner i avsett kärl i miljörummen.
d. Byggavfall, trädgårdsavfall, vitvaror, möbler o.likn. får inte lämnas i miljörummen. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste miljöstation/återvinningscentral.
e. Färgburkar och andra kemiska produkter får inte lämnas i miljörummen utan ska alltid lämnas på närmaste miljöstation/återvinningscentral.
f. Enligt lag ska el- och elektronikavfall samlas in särskilt och får därför inte lämnas i soporna. Sorteringsfraktioner för batterier, ljuskällor (lampor, lysrör), mindre el- och elektronikprodukter finns att tillgå i föreningens MiljÖrnen. Exempel på mindre el- och elektronikprodukter är: brödrost, hårfön, rakapparat o.likn.
g. Du ansvarar själv för att transportera alla större el- och elektronikprodukter till närmaste miljöstation/återvinningscentral. De hör inte hemma i föreningens miljörum MiljÖrnen. Exempel på större el- och elektronikprodukter är: kopieringsmaskin, mikrovågsugn, TVapparat o.likn. Obs! Vitvaror hör inte heller inte hemma i MiljÖrnen.
Källare och källarutrymmen
I källare förvaras personliga tillhörigheter i eget källarutrymme. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källare.
Loftgångar
Loftgångarna är utrymningsvägar. Gångarna ska därför hållas fria från saker och får inte belamras.
Parabolantenn
Det inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke enligt beslut av föreningsstämma.
Husdjur
Innehavare av husdjur (hundar, katter, fåglar etc.) ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten. Husdjur rastas inte heller i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp djurets spillning om olyckan trots allt är framme. Hundar, oavsett ras, hålls alltid
kopplade på föreningens område.
Störningar
För att alla ska trivas och grannsämjan fungera är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller inte bara i lägenheten, på balkongen och på uteplatsen utan också i de gemensamma utrymmena som till exempel trapphus, hiss och tvättstuga.
Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa kvälls- och nattetid, helger (lördagar och söndagar) samt helgdagar (s.k. röda dagar).
Omfattande renoveringsarbeten utförs dagtid och till största delen på vardagar. Enklare arbeten såsom montage av konsoler, upphängning av tavlor, mindre renoveringsjobb samt andra typer av arbeten där det krävs att man borrar, spikar, sågar eller liknande utförs inte sena kvällar eller tidiga morgnar. Högt uppskruvad musik och högljudda röster, TV-ljud eller dataspel kan vara störande och sätta grannsämjan på prov.
Prata alltid med dina närboende innan du t.ex. ska ha fest eller påbörja en renovering. Det är alltid du som lägenhetsinnehavare som är fullt ut ansvarig – även för tider då du själv inte vistas i lägenheten.
Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten.
Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Vad som ingår i lägenheten och ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Om något går sönder måste du se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen och kök. Du inspekterar dina vattenanslutningar (t.ex. diskmaskinen) med jämna mellanrum. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för dem som drabbas.
Förändringar i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, exempelvis om du vill förändra lägenhetens disposition genom att sätta upp eller ta ner en gipsvägg, dra nya rör i kök och badrum.
Innan du påbörjar en renovering bör du försäkra dig om att de ändringar du önskar göra inte kräver tillstånd av styrelsen. Ska du göra ändringar i våtutrymme, ventilationssystem, värmesystem, väggar och vatten/avlopp måste du först ansöka och få tillstånd till ändringen.
Undvik egen försening genom att ansöka om tillstånd i god tid. På föreningens hemsida under menyn Medlemmar/Blanketter hittar du ansökningsblanketter. Bostadsrättshavaren har ansvaret för att renoveringsarbeten utförs fackmannamässigt. För vissa typer av arbeten krävs också att utföraren är certifierad.
Det är inte tillåtet att ansluta motordrivna köksfläktar till föreningens ventilation. Ventilationen ska vara tillgänglig för rensning och ventilationskontroll (OVK). Om ett större rum delas med en gipsvägg krävs tilluftsventilation i båda de nya rummen. Frånluftsdon i kök och badrum ska alltid vara av ”tefatsmodell”, inga andra modeller godkänns vid ventilationskontrollen.
Det är absolut inte tillåtet att bygga för inspektionsluckor i badrum och kök. För uppsättning av handdukstork ansluten till föreningens värmesystem krävs alltid styrelsens tillstånd. Föreningen godkänner inte ingrepp i bärande betongväggar.
Observera att du som bostadsrättshavare har ansvar för att elinstallationerna i din lägenhet är utförda enligt gällande regelverk. Ibland kan det också behövas bygganmälan till kommunen för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Det ansvaret åligger bostadsrättshavaren. Tänk också på att ta hänsyn till närboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Du är skyldig att se till att renoveringen inte för mer oväsen än nödvändigt och att arbetet utförs dagtid och till största delen på vardagar. Arbetet bör inte heller pågå under en orimligt lång tidsperiod. Läs mer om störningar ovan.
Brandsäkerhet och utrymning
För att minimera risken för anlagd brand och skapa bra förutsättningar för utrymning är det viktigt att gemensamma utrymmen hålls fria och dörrar mellan brandceller i källaren hålls stängda. Kom ihåg att trapphuset är din utrymningsväg och att utrymning i ett rökfyllt trapphus under stress väsentligt försvåras om det står möbler, barnvagnar med mera i vägen. Även föreningens loftgångar är utrymningsvägar.
• I trapphus och övriga gemensamma utrymmen får barnvagnar, rullatorer, möbler, leksaker, skor och annat löst material inte förvaras. Det gäller även dörrmattor som ska placeras innanför den egna lägenhetsdörren.
• Dörrar ska alltid hållas stängda för att minska risk för spridning av brand och rök.
• I lägenhetsförråd får inga brandfarliga varor förvaras. Hit hör vätska i form av exempelvis t-röd, spolarvätska och tändvätska samt gaser såsom gasol och många sprejburkar.
• I lägenheten och på balkongen får brandfarlig vätska och gas förvaras enligt föreskrifter från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).
• Fyrverkerier får inte avfyras från balkong eller föreningens gård.
• Marschaller är förbjudna.
Om du tänker flytta
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Informationen finns också under menyn köpa/sälja på hemsidan. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap.